Richardson Apartments


Slideshow | Details
Fullwidth image

Evening view of Richardson Apartments with San Francisco City Hall. Image: Bruce Damonte


PDF Icon2012-11-11 Nyt-kimmelman 2

Gracious words from the New York Times's Michael Kimmelman in the October 11, 2012, Art & Design section.

 

Formerly a parking lot on the southeast corner of Fulton and Gough streets, the Drs. Julian + Raye Richardson Apartments has risen on one of the sites freed for development by the demolition of the collapsed Central Freeway. This five-story building provides permanent supportive housing for a very-low-income, formerly homeless population.

The project is part of the Market + Octavia Neighborhood Plan, which aims to create a dense transit-oriented neighborhood with housing over retail and streets that are friendly to pedestrians and bicyclists.


PDF IconEnterprise Richardson Case Study

Download the Richardson Case Study PDF at the link above.

 

.

The Enterprise Community Partners case study on the benefits of Richardson Affordable Apartments.

ENTERPRISE CASE STUDY

This case study of the socio-economic benefits was prepared by the Enterprise Community Partners.

The Enterprise Community Partners case study on the benefits of affordable housing

This short video at right, produced by Community Housing Partnership tells the story of moving into the Drs. Julian and Raye Richardson supportive apartments.

Learn more about Community Housing Partnership's mission of serving the formerly homeless at www.chp-sf.org.

 

Read "Design as Balm for a Community's Soul,"  Architecture Critic Michael Kimmelman's review of Richardson Apartments and Tassafaronga Village in the New York Times

"Thank you for bringing elegance and creativity to Hayes Valley. I live at Hayes and Franklin, and the Richardson Apartments have single-handedly changed the tenor of that portion of the neighborhood. The building is a pleasure to see—it never fails to put a smile on my face and leave me with a good feeling about where I live."
—Raymond Buscemi, Hayes Valley Neighborhood Association

 

 

"The incredible public spaces are great; [the architects] didn’t give up on or compromise on anything even though it’s affordable.”
—Residential Architect Awards Jury

 

 

Image: Matthew Millman


PDF Icon20509 Tourpresentation

Download a short PDF presentation that we show at tours of Richardson Apartments.

The entry lobby with Pacassa Studio's reception desk and mailboxes. Image: Bruce Damonte

Drs. Julian and Raye Richardson

Dr. Julian Richardson was born on April 4, 1916 in Birmingham, Alabama, as the son of a coal miner. Dr. Raye Richardson was born in Arkansas in 1920 and was raised in Waukegan, Illinois. An avid reader and honors student, she was accepted to The Tuskegee Institute at the young age of 16. There she met Julian Richardson, who would later become her husband and life partner in political activism. At Tuskegee Institute, a historically black university in Alabama, the Richardsons studied with George Washington Carver and Invisible Man author Ralph Ellison.

Settling into San Francisco in 1942, Dr. Julian Richardson worked as the first black typesetter at the SF Chronicle, but soon after started his own printing and publishing business Success Printing in 1946 with his wife Dr. Raye Richardson in the Fillmore District. A serious reader and book collector, Julian went into the book-selling business with his wife Raye when friends kept borrowing books and neglected to return them. Together they opened Marcus Books in 1960, the oldest black bookstore in the country. Far more than a bookstore, Marcus Books has served as a community institution and a center of critical discussion on black diasporic history, culture, and politics. Rosa Parks, Angela Davis, Bill Cosby, Malcolm X, Cornel West, Patti LaBelle, Julianne Malveaux, B.B. King, Randall Robinson, Huey P. Newton, and Fannie Lou Hamer, are among the hundreds of esteemed authors, activists, and celebrities to visit Marcus Books.

Dr. Raye Richardson served as the first interim chair of Black Studies at San Francisco State University, and retired as the first Professor Emerita of the School of Ethnic Studies. Raye’s political activism, sharp intellect, and commitment to teaching has made her a sought-after public speaker. Dr. Julian Richardson, died in San Francisco on August 21, 2000 at the age of 84, leaving behind a rich legacy as an avid learner and mentor to many.

The entry on Fulton features a "K" door and window wall fabricated by Pacassa Studios from reclaimed redwood. Image: Bruce Damonte

The residents’ entrance on Fulton Street features a spacious lobby with a reception station. Beyond the lobby, the south-facing courtyard frames an expansive existing mural—a paint-and-glass mosaic of dancers on the side of the Performing Arts garage. Four levels of fully equipped studio apartments sit atop common spaces surround the private landscaped courtyard.

An illustrative section of the courtyard green drainage strategies by Andrea Cochran Landscape Architecture.

The courtyard at dusk looking towards the Green Stair. Image: Bruce Damonte

The green open-air stair connects the building vertically. Image: Bruce Damonte

An open grand staircase connecting the first through fifth floor levels reduces reliance on the elevator and encourages interaction between residents. Beyond the lobby, the south-facing courtyard frames an expansive existing mural—a paint-and-glass mosaic of dancers on the side of the Performing Arts garage. Four levels of fully equipped studio apartments sit atop neighborhood-serving retail and surround the private landscaped courtyard.

The clinic has a graphic mural on the glass that provides privacy for clients. Image: Bruce Damonte

Typical upper-level floor plan showing SRO-type units.

Ground-level plan showing landscaped courtyard surrounded by services and retail facing Gough Street.

The large program room can be divided into two smaller spaces and has an adjacent kitchen used for events and meetings. Image: Bruce Damonte

The project is being designed and built with the guidance of the Build It Green GreenPoint Rated  and Green Communities checklists, with sustainable features such as a purifying bioswale in the court, sunshades, and possibly solar electric and domestic-hot-water panels. In keeping with the intention of a dense, transit-oriented neighborhood, there is no on-site car parking, and bike parking facilities are provided.

The building responds to the existing fabric of the neighborhood by varying the colors, materials and heights on its façade to suggest a collection of more modest related structures. A prominent corner bay rising over the retail entryway at Fulton and Gough contributes to the dramatic view down the length of the building that culminates with City Hall in the near distance.

A tall retail level with an awning trellis that extends over the sidewalk helps maintain a human scale at the street edge. One retail space is dedicated to a work-training program for residents. Other supportive services and features include a counseling center and a residents' lounge, as well as a prominent community room. Additionally there is dedicated on-site medical suite reserved for resident care.

The resident lounge is getting a resident-selected library collection. Image: Bruce Damonte

Benches of Monterrey cypress wood salvaged from the Presidio and supplied by Green Waste Recycle Yard. Tables by Concreteworks in Oakland.Image: Bruce Damonte

The clinic interior with workstations by Pacassa Studio. Image: Bruce Damonte

CLINIC

A full service clinic is located on site to insure direct access to residents to health services.

Clinic interior showing graphic window mural. Image: Bruce Damonte

One of the "carrot" pieces by Evelyn Reyes, who is an artist at Creativity Explored in San Francisco.

ART

Pieces by local artists are integrated into the building concept. There is a series of "carrots" by Evelyn Reyes of San Francisco's Creativity Explored.

The courtyard with the Josef Norris mosaic mural on the adjacent City garage. Image: Bruce Damonte

Typical unit cut away perspective. 13'-6" x 24': 345 SF

A corner unit showing the bed and dresser provided with each apartment. Image: Bruce Damonte

MICRO-UNITS

All 120 of the apartments are Micro-Units: small studios averaging 329 SF, each with a full bathroom and kitchen.

A corner unit showing the kitchen. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Matthew Millman

GREEN ROOF

The roof hosts a green roof, urban agriculture, open space for residents, and active solar electricity and hot water collection.

Green roof. Image: Bruce Damonte

Hayes Valley Bakeworks, Richardson's social-enterprise bakery. Image: Matthew Millman

RETAIL: Hayes Valley Bakeworks

Retail spaces brighten the streetscape along Gough Street and connect the building with the established retail corridor on Hayes Street.

Hayes Valley Bakeworks anchors the corner: The social-enterprise bakery, with interiors by Architects II, makes job training and an employment program available to residents.

Streetscape improvements include a tall retail colonnade, lighting, drought-tolerant plantings, and bicycle racks.

Bakeworks interior design by Jim Maxwell of Architects II. Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

RETAIL: Dragon Eats

The imigrant owner of this restaurant did his own DIY interior. He also colonized the sidewalk with outdoor seating, something unimaginable brfore this building provided a wider sidewalk pedestrian zone.

Dragon Eats interior. Design by owner. Image: Matthew Millman

 

VIDEO: Enterprise Fellow Laura Shipman talks about her development role for Richardson Apartments. 

blog comments powered by Disqus


PDF IconParcel G Questions Answers Information

QUESTIONS, ANSWERS & INFORMATION PDF
This download provides answers to commonly asked questions regarding the Parcel G lot and the Richardson Apartment project.

The Enterprise Community Partners case study on the benefits of Richardson Affordable Apartments.

CARD

CARD

The view from the corner of Gough and Fulton. Image: Bruce Damonte

The secure entry of Richardson Apartments faces Fulton Street. Image: Bruce Damonte

Fulton Street elevation. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

South and west elevations feature sunshading. Image: Bruce Damonte

South elevation. City CarShare green! Image: Bruce Damonte

Custom plyboo memo cubbies by Pacassa Studios. Image: Bruce Damonte

Hallways are capped by floor-to-ceiling windows at the ends to bring in light and sky. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

NanaWall doors retract and allow the program room to open up entirely to the courtyard. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Exterior mural detail with curved bay. Image: Bruce Damonte

Sun shades on west facing Gough elevation, detail. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

With San Francisco City Hall. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Bakeworks interior design by Jim Maxwell of Architects II. Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

This service corridor behind the retail allows all three spaces to share WCs and recycling/land-fill facilities.

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

Image: Matthew Millman

A well-lit sidewalk along Fulton Street. Image: David Baker + Partners

Permeable pavers and street bicycle parking line the retail Gough Street frontage.

Local businesses are moving into the pedestrian oriented retail space.

The retail "blade" sign with integrated LED lighting.

The retail signage light casts wonderful shadows on the building face.

The green was picked to match the City Carshare signs. Also it's a great green that everyone could agree on. The collaborative process! Image: Hisashi Sugaya

Aerial view of project site.

Richardson Apartments, shown here in green, does its part to repair the urban rift left by the collapse of the central freeway.

Roof level plan.

Typical unit plan. 13'-6" x 24': 345 SF

Typical unit plan. 13'-6" x 24': 345 SF

Landscape Site Plan by Andrea Cochran Landscape Architecture.

BIM coordination drawing prepared by Cahill Contractors. Image: Modulus Consulting

BIM second floor framing plan by Cahill Contractors. Image: Modulus Consulting

Cahill Contractors did a BIM model of the bottom of the matt foundation slab to calculate reenforcement placement and concrete volume. Image: Modulus Consulting

BIM is actually more than a theory. For a complex building like this it provides a substantial advantage in coordinating the different trades and systems.

Cahill Contractors takes our Revit 3D working drawings and integrates them with 3D shop drawings from sub-contractors to produce this BIM integrated coordination model. Image: Modulus Consulting

View from corner of Gough and Fulton streets (first version).

View from the corner of Gough and Fulton streets. (second version)

View from the corner of Gough and Fulton streets. (v3)

Gough Street perspective (first version).

Gough street perspective. (second version)

Final version of Gough Street perspective after community comments.

Fulton Street perspective (first version).

Fulton street perspective. (second version)

Final version of Fulton Street perspective after community input.

Fulton street view looking west.

Grove Street perspective (first version).

Grove street perspective with Center for the Arts garage parking lot in foreground. (second version)

Final version of Grove street perspective with Center for the Arts garage parking lot in foreground after community input.

Courtyard with existing neighborhood mural.

View of the mosaic mural through the lobby window.

View of the courtyard from the second floor deck.

View of the courtyard from the roof deck.

Courtyard view.

the open air stair in the courtyard provides alternative vertical circulation.

2010.04.02 The matt slab almost ready to pour.

Stephanie Lind runs a clean job site!

The concrete columns ready to pour.

The concrete in the actual columns didn't come out as evenly as the mock up due to the amount of steel reenforcing and the hydrostatic pressure caused by the height of the forms. But that's OK with this authentic material. Note that we don't use a chambered corner: very important for the Wabi Sabi experience!

Our goal was to get this sort of squeezed ragged edge at the joints. Wabi Sabi.

2010.05.04

Cahill Contractors mocked up the wall to test the details.

Courtyard nearing completion. Image: David Baker + Partners

The roof deck will feature vegetable planters and City Hall views. Image: David Baker + Partners

Construction almost complete!

Richardson Apartments was featured in Public Interest Design: Products, Places, & Processes, an exhibit at the Autodesk Gallery at 1 Market Street in San Francisco in 2012. Co-curated by Courtney E. Martin and John Cary, the show celebrated public interest design with examples that range from baby-saving warming blankets to parklets to housing for the homeless.  

Architect Amit Price Patel picks up the 2012 Residential Project of the Year Gold Nugget Award for Richardson Apartments.

Development and construction of Richardson Apartments is being guided by the GreenPointRated checklist.

awards

2013 Design Awards—Merit
American Institute of Architects, San Francisco
AIACC Residential Design Award of Merit
AIA California Council
2012 ASLA Professional Award of Excellence in Residential Design
American Society of Landscape Architects
2012 Exceptional Residential—Bay Area Regional Design Honor Award
AIA East Bay
Gold Nugget Grand Award—Residential Project of the Year (Attached/Urban Environment)
Pacific Coast Builders Conference
Gold Nugget Merit Award—Best Affordable (over 30 du/acre)
Pacific Coast Builders Conference
AIA National Housing Award
American Institute of Architects
AIA/HUD Secretary's Award for Excellence in Affordable Housing Design
American Institute of Architects and the U.S. Department of Housing and Urban Development
2012 Merit Award
ASLA Northern California
Residential Architect Design Award—Merit
Residential Architect Magazine
Real Estate Deals of the Year—Best Affordable Residential
San Francisco Business Times
2012 Western Wood Design Award—Multi-Story Midrise
Woodworks.org

publications

Design as Balm for a Community's Soul
Iconoclast of Design

project details

Category

2012 in Review, Affordable Housing, All Projects, Apartments, Baker Vilar Architects, Current Work, Green, Micro-Units, Mixed-Use, San Francisco

​Location

San Francisco, California

Owner's Representative

Design Studios Gonzalo Castro

Nonprofit Housing Developer

Community Housing Partnership

Nonprofit Housing Developer

Mercy Housing California

Affiliated Government Agency

San Francisco Redevelopment Agency

Architect

David Baker Architects

Associate Architect

Baker Vilar Architects

Landscape Architect

Andrea Cochran Landscape Architects

Contractor

Cahill Contractors

Affiliated Architect (Hayes Valley Bakeworks)

Architects II

Permalink

dbarchitect.com/RichardsonApartments

project data
Drs. Julian + Raye Richardson Apartments
20509
365 Fulton Street at Gough
San Francisco, California
Completed September 2011
number of units
studio 120
total 120
commercial
retail sf 2,700
density ratios
project sf 65,419
site sf 18,906
acres 0.47
total bedrooms 120
bedrooms/acre 261
units/acre 261
parking
total 0
certification
GreenPoint Rated
February 2012